Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kroppkaksrulle/

Recept

Kroppkaksrulle

Foto: Ulf Svensson


Det går mycket snabbare att göra en rulle av kroppkaksdegen och sedan tillaga i ugnen än att forma kroppkakorna en och en. Bra om det är lite bråttom att få mat på bordet.

1. Skala och koka potatisen mjuk i vatten, låt rinna och ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress och låt svalna. Blanda med mjöl, ägg och salt.


2. Sätt ugnen på 200 grader. Skär det rimmade och rökta fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Stek fläsket och löken tillsammans tills det fått fin färg. Krydda med krydd- och svartpeppar. Låt svalna.


3. Dela degen i två bitar. Platta ut dem, en i taget, till avlånga plattor, ca 20 x 25 cm på varsitt mjölat bakplåtspapper. Fördela fyllningen som en sträng mitt på degen. Fös ihop degen, med hjälp av papperet och forma till rullar. Nyp ihop i ändarna. Lägg rullarna i en långpanna. Häll på 3 dl vatten och täck med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.


4. Smält smöret. Skär kroppkakerullen i skivor och servera med smält smör, lingonsylt och rivna morötter.


Näring/portion: Ca 680 kcal, 27 g fett, 19 g protein, 86 g kolhydrater