Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 07:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kryddigt-bovetebrod-med-frukt-och-notter/

Recept

Kryddigt bovetebröd med frukt och nötter

Bovetebröd.
Bovetebröd. Foto: Beatrice Lundborg

Det här är ett kryddigt julbröd med lång hållbarhet, som även blir jättegott i tunna skivor till ostbrickan. Fritt även från ägg och mjölk.

1. Koka upp vattnet och vispa i 1 dl bovetemjöl och kryddorna. Vispa noga så det inte blir mjölklumpar.
2. Slå på det kalla vattnet och sirapen i bovetegröten för att kyla ned den, och vispa ihop.
3. Smula jästen och blanda ut den i degen. Blanda i ytterligare 1 dl bovetemjöl och övriga torra ingredienser, eventuellt kan det behövas lite mer bovetemjöl. Smeten ska vara väldigt trög men klibbig.
4. Vänd i nötter och frukter, de går att variera efter smak – både mängder och sorter.
5. Häll upp i en oljad brödform, cirka 1 ½ liter, och jämna till smeten med våt hand. Toppa med bovetemjöl och jäs under bakduk eller plastfolie, cirka 20 minuter.
6. Värm ugnen till 250 grader och sätt in brödet. Har du tillgång till ånga i ugnen, så ånga gärna brödet några sekunder. Dra ned värmen till 200 grader och grädda brödet cirka 1 timme.
7. När det är klart, stjälp upp ur formen och låt kallna under bakduk på galler. Brödet är absolut bäst efter en eller ett par dagar, och förvaras med fördel i kylskåpet.

Oscar Målevik