Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 23:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kungskrabba-i-wretmans-anda/

Recept

Kungskrabba i Wretmans anda

Foto: Eva Tedesjö

Tore Wretman presenterade många recept på hummer, som ju är klassisk nyårsmat. Jag har tagit flera sådana rätter och satt ihop en ny, baserad på kungskrabba som inte brukades i Sverige på Wretmans tid, men som är minst lika god. Man kan använda andra kokta skaldjur om man vill, hummer, räkor eller krabba.

Pilaffrisets många kryddor kan avskräcka, men det gör mycket för smaken och de flesta har nog många på sin kryddhylla. Fram till och med steg fem kan rätten förberedas samma dag.

1. Fräs riset och kryddorna i smöret i en rymlig kastrull på medelgod värme i ett par minuter.
2. Tillsätt vatten enligt anvisning på förpackningen. Koka upp, sätt på lock och koka sedan riset på mycket svag värme cirka 20 minuter.
3. Under tiden, laga såsen. Smörfräs schalottenlöken tills den mjuknat. Pudra över mjölet och rör om. Häll på grädde, konjak och vitt vin. Tillsätt buljongtärningen.
4. Låt sjuda försiktigt utan lock tills såsen blivit halvtjock (som ett mellanting mellan sås och stuvning). Det tar cirka 10 minuter.
5. Vänd ner skaldjursköttet i såsen och ta av från värmen.
6. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg upp riset på fat eller i form – ugnsfasta. Gör ett dike i mitten och häll i stuvningen. Sätt in i ugnen och låt stå i 20 minuter eller tills riset fått en svag skorpa och stuvningen är varm. Garnera med krabbklor och bladpersilja. Servera.