Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kyckling-kiev/

Recept

Kyckling Kiev

Rätta artikel

Det här är en rätt som kräver noggrannhet och lite möda. Man kapslar in smör inuti ett skal av kyckling och dubbelpanering, och när man skär i de färdiga bitarna rinner det ut ett örtsmör som blandats med kycklingens aromer – läckert. Vissa hävdar att denna gamla paradrätt är fransk, men det troligaste verkar vara att den är av storryskt ursprung – innan Kiev var Ukrainas huvudstad var den en knutpunkt i tsarriket. Vilka örter man ska använda är valfritt, men en stor andel persilja brukar ingå i de fl esta recept. Vitlök ingår bara i somliga recept. Vanligtvis serveras rätten med friterad potatis, och torde då vara en av världens fetaste rätter. Jag föredrar att bara servera sallad till.

1. Vispa (gärna med elvisp) ihop smör, gräslök och persilja (och vitlök om man vill ha med den) tills smöret blir vitt och fluffigt. Blanda ner citronjuicen.

2. Forma örtsmöret till 4 avlånga korvar. Ställ in i kylen för att stelna.

3. Lägg in en kycklingfilé i taget i en rymlig fryspåse. Banka ut varje filé tills den blir riktigt platt. Salta och peppar på båda sidor.

4. Stryk senap på ena sidan av varje utplattad filé. Lägg varje "smörkorv" på en av kycklingfiléerna på längden. Vik ihop filén så att den omsluter smöret helt. Man kan använda tandpetare för att hålla ihop kycklingköttet om man så vill.

5. Vispa ägget i en djup tallrik. Strö ut ströbrödet på en flat tallrik. Panera kycklingpaketen först i ägg och sedan i ströbröd. Panera noga, om det blir hål i skorpan kan smöret rinna ut under friteringen.

6. Lägg filéerna i kylen och låt dem ligga där i minst 1, men gärna 2 timmar.

7. Värm oljan till omkring 170 grader och fritera två filéer i taget i 6-8 minuter. Färgen ska bli gyllene. Om kycklingen får färg väldigt snabbt, drar man bara av kastrullen från plattan ett litet tag och sänker värmen.

8. Låt bitarna rinna av på hushållspapper. Servera med en grönsallad.