Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kycklingkottbullar-med-vitkalsmos/

Recept

Kycklingköttbullar med vitkålsmos

Foto: Fanny Lindkvist

Klassiskt svenskt med en tvist – det är min melodi. Det här är dessutom en perfekt rätt att göra storkok på, eftersom köttbullarna går utmärkt att frysa. Innan du fryser in dem kan du plocka undan några stycken och skiva dem på en macka – supergott! Vitkålsmoset mättar bra, så du får testa dig fram till lämplig mängd. Råkar du göra för mycket håller det sig i kylskåpet i några dagar.

1. Blanda alla ingredienser till färsen.
2. Forma köttbullar i lagom storlek med fuktiga fingrar.
3. Stek bullarna i oljan tills de är genomstekta, det tar ungefär 10 minuter. Är du osäker på när de är klara kan du använda en termometer. Köttbullarna ska vara minst 72 grader i mitten, eftersom de är gjorda på kyckling.
4. Vitkålsmos: Skär vitkålen grovt. Lägg över i en kastrull, täck med vatten, salta ordentligt och koka i cirka 10 minuter. Kålen ska vara mjuk men inte överkokt.
5. Häll av vattnet och låt kålen ånga av några minuter på eftervärme under omrörning.
6. Tillsätt kokosoljan och mixa till önskad konsistens. Smaka av med salt och lite mer kokosolja om du vill ha en lösare konsistens.
Tips: Ha lite högre värme i början för att få en schyst stekyta, sänk sedan värmen för att steka klart. Då får du ett knaprigt men saftigt resultat.