Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kyrkogardskaka/

Recept

Kyrkogårdskaka

Foto: Fredrik Funck

Gott, snyggt och lätt – kan det bli bättre? Man väljer själv hur man vill garnera kakan, till exempel kan man spritsa smält choklad till spöklika träd.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och farinsocker fluffigt, gärna med elvisp. Rör först ner vaniljsocker och kakao, därefter smält smör och mjölk.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål. Sikta ner det i smörblandningen och rör försiktigt ihop allt till en jämn smet.
4. Smörj och bröa en stor form eller långpanna, ca 30x40 centimeter, med en kant som är minst 3 cm hög.
5. Häll smeten i formen och grädda längst ned i ugnen 10-15 minuter, tills kakan inte kletar om man sticker i den med en provsticka. Låt svalna.
6. Frosting: Smält smöret. Blanda Philadelphiaost, kakao, florsocker, vaniljsocker och smör i en bunke. Vispa med elvisp tills smeten blivit slät.
7. Skär bort kanterna på kakan, och smula dem fint till ”jord”.
8. Flytta över kakan på ett serveringsfat. Bred frosting på och runt om hela kakan. Smula ”jorden” ovanpå.
9. Gör ”gravstenar” av kakorna genom att spritsa till exempel kors och årtal på dem. Smält choklad och gör ögon och mun på marängerna.
10. Dekorera kakan med gravstenar och marängspöken.