Långkok. Det må låta både jobbigt och avancerat, men kräver faktiskt en mycket liten arbetsinsats. Och så är det busenkelt. Långkoket sköter nämligen sig själv och förberedelserna är minimala. Köp ett rejält stycke högrev och långkoka det i ugnen över natten. Då kan du sedan snabbt och lätt laga några fantastiskt goda klassiker, till exempel sjömansbiff och en mustig boeuf bourguignon. Långkokt högrev kan även serveras som det är tillsammans med buljongen från koket, färskpotatis och nyriven pepparrot.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 20:17
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/langkokt-hogrev/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Ingredienser.Långkokt högrev
Portioner: Räcker till tre rejäla middagar för 4 personer
3 ½ kg högrev
1 gul lök
1 palsternacka
1 stor bit rotselleri
1. Dela högrevet i bitar på lite mer än 1 kilo. Bryn runt om i en stekpanna och lägg sedan ner i en stor kastrull, gärna omkring 7 liter.
2. Lägg i skalad lök, palsternacka och rotselleri. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och sänk sedan värmen till ettan och låt stå över natten, ca 10 timmar. Alternativ: sätt in hela kastrullen i ugnen på 100 grader och låt stå
över natten. Om man sätter i gång långkoket på kvällen innan man går och lägger sig så är det klart när man vaknar.
3. Ta upp högrevet ur grytan, låt den svalna och lägg i kylen. Spara buljongen. Sedan är det bara att ta fram när det är dags att laga mat! Köttet håller sju dagar i kylen. Det går också bra att frysa det kokta högrevet.