Ofta serverar man lammstek rosastekt, sådana recept finns länkade nedan till höger. Den här varianten är helt annorlunda. Här lagas lammsteken långsamt och blir helt genomstekt och härligt mjuk i konsistensen.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 18:01
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/langsamstekt-lamm-med-citron-chili-och-vitlok/
Långsamstekt lamm med citron, chili och vitlök
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
1. Sätt ugnen på 75 grader. Pressa en citron över steken och salta runtom.
2 Sätt in steken i ugnen i en smord långpanna med och låt den stå i 5 timmar.
3. Under tiden, blanda alla såsingredienser och smaka av. Såsen ska vara koncentrerad och får gärna vara ganska stark.
4. Ta ut steken och låt den vila minst tio minuter.
5. Pensla ovansidan av steken med sås, ställ fram den hel och skär upp tjocka skivor vid bordet. Ställ fram resten av såsen i en skål vid sidan om. Servera påsksalladen som tillbehör, och – om man vill med ugnstekt potatisklyftor eller kokt färskpotatis.
6. Man kan laga lammsteken i förväg och sedan ljumma den i ugn på 100 grader eller till och med i mikro på halv effekt i cirka 2 minuter. Det sista man gör är att pensla den med såsen. En genväg är att använda färdig vitlöks- och chilisås som finna i välsorterade mataffärer.
Läs mer: Påskmat för alla smaker