Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 18:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/lavendelparfait/

Recept

Lavendelparfait

Foto: Beatrice Lundborg

Det här är en sober parfait med elegant smak. Den som vill kan också tillsätta lite finrivet citronskal eller byta ut lavendeln mot rosmarin.

1. Koka upp vatten, socker, honung, citron och lavendel. Dra direkt av från värmen. Låt svalna tills vätskan känns varm men inte brännhet, cirka 50 grader.

2. Vispa äggulorna ett par minuter i en kastrull på spisens lägsta värme. Häll på sockerlagen (med lavendeln kvar), lite i taget, långsamt under ständig vispning.

3. Vispa blandningen tills den tjocknar lite, men utan att den skär sig eller blir grynig. Ta av från värmen och ställ åt sidan.

4. Vispa grädden i en bunke tills den är vispad men inte grynig. Vik ner den i äggsmeten med en slev med stora tag (använd inte en visp, då blir parfaiten för kompakt).

5. Häll upp smeten i en form på 6 dl. Ställ in i frysen. Låt stå minst 4 timmar.

6. Ta ut parfaiten 10–15 minuter innan den ska serveras. Skiva upp den i tjocka skivor eller bitar och lägg på kalla tallrikar. Garnera gärna med färsk lavendel och blå druvor, eller bär av något slag. Servera.