Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 00:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/lax-med-ortstuvad-farskpotatis/

Recept

Lax med örtstuvad färskpotatis

Foto: Fredrik Funck

En varm stuvning och en god rökdoftande lax sitter fint när det smattrar utanför. Att stuva färskpotatis kräver lite timing. Den ska inte bli för mosig. Använd frilandsodlande örter om ni kan. Stuvningen kan förstås också göras på vinterpotatis.



1. Borsta eller skrapa potatisen och skär de största till mindre bitar.

2. Koka i lättsaltat vatten i en kastrull som precis rymmer potatisen. Sjud tio minuter under lock och häll av vattnet (noga) fast potatisen ännu är lite hård.

3. Häll på mjölken tills den täcker potatisen. Låt sjuda en liten stund tills potatisen precis är mjuk.

4. Fräs smör och mjöl i en liten kastrull och rör ner i stuvningen. Sjud några minuter till stuvningen tjocknar. Ös ner alla örterna och smaka av med salt.

5. Servera stuvningen varm med laxen och citronklyftorna.