Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 18:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/laxtartar-med-passion-och-fankal/

Recept

Laxtartar med passion och fänkål

Lax, fänkål och passionsfrukt kanske verkar som en konstig kombination vid första anblicken, men den silkeslena tartaren med dill och senap samspelar på ett fantastiskt sätt med passionsfruktens syra och den krispiga fänkålen. Resultatet blir en lekfull rätt med en välkänd klangbotten och spännande harmonier.

1. Dela passionsfrukten och passera fruktköttet genom en trådsil med hjälp av en slickepott.

2. Skiva fänkål och rödlök riktigt tunt.

3. Blanda fänkål och lök med saften från passionsfrukten och matolja. Smaka av med salt (för att få balans mellan syra och sälta). Låt salladen dra i kylskåpet.

4. Skiva laxen och skär den sedan i små kuber. Blanda kuberna med salt, socker, majonnäs, dijonsenap och dill. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt stå i kylskåpet tills det är dags att servera.

5. Vid servering: Stansa ut fyra rundlar ur brödskivorna med en stansring eller ett glas.

6. Stek brödrundlarna gyllenbruna och frasiga i smör.

7. Lägg upp laxtartaren på brödrundlarna, antingen som en ”puck” med hjälp av en stansring eller ett glas, eller forma ett ägg med två skedar och lägg på brödet. Garnera med gräslök och stenbitsrom. Lägg upp lite fänkålssallad bredvid. Du kan också hoppa över toasten och servera tartaren som ett tjusigt litet ägg i ett rede av fänkålssallad. Ljus lageröl med medelstor beska passar till.