Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 17:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/laxtartar-med-passion-och-fankal/

RECEPT

Laxtartar med passion och fänkål

Lax, fänkål och passionsfrukt kanske verkar som en konstig kombination vid första anblicken, men den silkeslena tartaren med dill och senap samspelar på ett fantastiskt sätt med passionsfruktens syra och den krispiga fänkålen. Resultatet blir en lekfull rätt med en välkänd klangbotten och spännande harmonier.

Foto: Beatrice Lundborg

Ingredienser.Laxtartar med passion och fänkål

Portioner: 4

Fänkålssallad:
2 passionsfrukter
1 liten fänkål eller ½ stor, bara det
vita
¼ rödlök
1 msk neutral matolja
salt
Laxtartar:
200 g laxfilé
4 krm salt
2 krm socker
3 msk majonnäs, helst hemgjord
2 tsk dijonsenap
1 msk finhackad dill
salt och vitpeppar
Till servering:
4 skivor vitt formbröd
2 msk smör
Röd stenbitsrom och finhackad
gräslök till garnering

1. Dela passionsfrukten och passera fruktköttet genom en trådsil med hjälp av en slickepott.

2. Skiva fänkål och rödlök riktigt tunt.

3. Blanda fänkål och lök med saften från passionsfrukten och matolja. Smaka av med salt (för att få balans mellan syra och sälta). Låt salladen dra i kylskåpet.

4. Skiva laxen och skär den sedan i små kuber. Blanda kuberna med salt, socker, majonnäs, dijonsenap och dill. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt stå i kylskåpet tills det är dags att servera.

5. Vid servering: Stansa ut fyra rundlar ur brödskivorna med en stansring eller ett glas.

6. Stek brödrundlarna gyllenbruna och frasiga i smör.

7. Lägg upp laxtartaren på brödrundlarna, antingen som en ”puck” med hjälp av en stansring eller ett glas, eller forma ett ägg med två skedar och lägg på brödet. Garnera med gräslök och stenbitsrom. Lägg upp lite fänkålssallad bredvid. Du kan också hoppa över toasten och servera tartaren som ett tjusigt litet ägg i ett rede av fänkålssallad. Ljus lageröl med medelstor beska passar till.