Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 23:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/leverpastej-med-kapris-och-sardeller/

Recept

Leverpastej med kapris och sardeller

En extra smakrik pastej som laddas med många olika kryddor och smaksättare. Den är bakad på låg värme och blir därför härligt saftig. Pastejen blir bättre om den får stå en eller ett par dagar. Den håller 4–5 dagar i kylskåp.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka lök och vitlök och fräs i olja och smör utan att de tar färg. Häll på konjak, vinäger och rött vin och låt det koka ihop så att all vätska försvinner.

2. Skär lever och fläsk i grova bitar.

3. Mixa lever och fläsk med lök- och vitlöksblandningen, kapris och sardeller tills det blir en slät massa.

4. Vispa ihop vetemjöl, grädde, ägg, sirap och kryddor och blanda ner lite i taget i levermassan. Smörj bottnen av pastejformen med rikligt med smör. Häll smeten i formen, men inte ända upp till kanten.

5. Sätt formen i en långpanna med hett vatten och grädda i ugnen i 2 ½ timme. Täck pastejen väl med folie så snart överdelen fått färg. Ta ut och låt kallna.

6. Servera till exempel med cumberlandsås och saltgurka eller på smörgås.