Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/ljuvliga-ugnsapplen/

Recept

Ljuvliga ugnsäpplen

Varför gör man så sällan gammaldags ugnsäpplen? Så enkelt, och så gott.

Välj vackra, fina äpplen, skölj av dem och torka dem torra. Kärna ur dem och rista en ring runtom skalen ungefär som en tänkt midja. Ställ äpplena ganska tätt och med hålen uppåt i en smord ugnsform. Fyll hålen med en blandning av mjukt smör+ farinsocker, lite vaniljsocker och gärna en handfull grovhackade valnötskärnor, eller en anings aning kanel (för mycket tar lätt över äpplenas egen smak) och kanske 1 msk konjak.

Ugnsbaka äpplena i 200 graders ugnsvärme i 25-35 minuter. Servera dem som de är eller med lite lösvispad grädde eller crème fraiche smaksatt med vanilj.