Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 22:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/lussekatter-2/

Recept

Lussekatter

Foto: Josefin Casteryd

Frågan om hur man bakar de absolut saftigaste saffransbullarna brukar väcka het debatt bland adventsfirarna i början av december. Blir de godare med kvarg? Ska smöret vara smält eller rumsvarmt? Och har det egentligen någon betydelse hur man behandlar russinen? Jag har nog testat snart sagt alla varianter i jakten på julens godaste lussekatter. De här är mina favoriter.

Rätta artikel

1. Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen. (Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten.) Låt blandningen stå och dra.

2. Rör under tiden ut jästen i två deciliter kall mjölk. Värm de resterande tre decilitrarna mjölk till 37 grader. Slå den över jästblandningen och rör om.

3. Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i bitar, och därefter salt, socker och saffransblandningen.

4. Arbeta ner mjölet – lite i taget – tills degen är fast, men inte för hård. Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar – detta kan variera i deciliter beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen för hand eller med degkrokstillsatsen till elvispen i minst tio minuter. Ställ att jäsa i cirka en timme under duk. Lägg russinen i blöt i ljummet vatten under tiden.

5. Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand och rulla den till längder. Snurra längdernas kanter mot mitten i två spiraler och lägg dem på en smord plåt. Torka av russinen på hushållspapper och tryck ner ett russin i mitten av varje spiral. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med ett uppvispat ägg. Grädda i ugn i 10–15 minuter. Bullarna är klara när de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.