Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 18:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/macarons/

RECEPT

Macarons

Låt dig inte skrämmas av alla som säger att macarons är svåra att baka. Visst går det åt skogen ibland, men när man väl lyckas göra alldeles perfekta macarons är det en stor tillfredsställelse! Macaronerna kan smaksättas med till exempel en fjärdedels tsk vaniljpulver eller 1 tsk rivet citrusskal. Eller så kan du ersätta 5 gram av florsockret med lika mycket kakaopulver.

Macarons

1. Förbered äggvitorna ett dygn i förväg genom att förvara dem i en skål övertäckt med plastfolie i rumstemperatur.

2. Finmal mandeln i en mixer eller med mandelkvarn. Sila den sedan genom en finmaskig sil. Blanda mandeln med florsocker och mixa alltihop en gång till för att få ett riktigt finmalet pulver.

3. Vispa äggvitan i en ren skål med elvisp eller köksassistent. När äggvitan börjar bilda ett skum, tillsätt strösockret en matsked i taget. Fortsätt att vispa till en tjock, fast och glansig maräng. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängsmeten glider ut.

4. Blanda försiktigt ner mandeln i marängsmeten (här tillsätts även färgen om så önskas) och rör om med en slickepott. Smeten ska varken vara för hård eller för lös. Du kan prova konsistensen genom att klicka ut lite av smeten på ett bakplåtspapper. Klicken ska flyta ut och få en slät yta efter en stund. Om den inte gör det rör du lite till i smeten.

5. Fyll en spritspåse med en rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Tänk på att klickarna kommer att flyta ut så gör dem inte större än en femkrona. Låt dem vila i minst 1 timme på plåten, så att det bildas ett »skinn« på ytan. Känn försiktigt på dem så att de inte är kletiga. Om de inte vill stelna, låt dem stå ytterligare en stund på en varm plats (exempelvis ovanpå spisen medan ugnen värms).

6. Värm ugnen till 150 grader.

7. Grädda marängerna i 11–13 minuter i mitten av ugnen. Håll ett öga på dem de sista minuterna. Flytta ner plåten om de börjar få färg. Ett enkelt sätt att känna om de är färdiga är att trycka lätt på marängernas topp lite från sidan. Flyttar sig toppen är de inte färdiggräddade. Det går också att peta lite lätt på en maräng och se om den lossnar från bakplåtspappret – då är den troligtvis färdiggräddad.

8. Ta ut marängerna ur ugnen och låt dem svalna helt. Lossa dem försiktigt från bakplåtspappret.

Chokladfyllning

1. Hacka chokladen och lägg den i en skål.

2. Värm grädden i en kastrull tills den når kokpunkten.

3. Häll grädden över den hackade chokladen. Vänta i 30 sekunder och rör sedan blandningen glansig och slät. Låt den svalna så att den blir bredbar.

4. Spritsa eller klicka ut fyllningen på marängerna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylen, helst en dag eller två innan de ska ätas.