Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 07:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/madeleinekakor/

Recept

Madeleinekakor

För att göra kakorna korrekt behöver man snäckformade kakformar (som finns att få tag på i köksaffärer), men man kan använda andra små metallformar eller muffinsformar i aluminium om man vill.

1. Smörj formarna med lite av smöret. Smält resten. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Separera gulor och vitor. Vispa ihop äggulorna och sockret i någon minut.

3. Blanda ner det smälta smöret samt saft och finhackad zest (det gula skiktet av skalet) från den halva citronen.

4. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner det i smeten och blanda med en slev.

5. Vispa äggvitorna i någon minut. Blanda ner i smeten.

6. Fyll formarna till hälften och baka i 15-20 minuter eller tills kakorna stelnat.

7. Låt kakorna svalna lite grann i formarna och stjälp sedan ur dem och lägg dem på galler för att svalna helt.