Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Majonnäs som ni behagar

Att göra egen majonnäs till jul vill jag verkligen rekommendera. Få saker blir så mycket bättre i hemmagjord version. Antingen kan ni använda den till kålen (se andra recept), men den är ju också god till ägg­halvor, inkokt lax och så mycket mer. Kom ihåg att minska saltet om ni använder någon eller några salta smaksättare. 

Ingredienser majonnäs som ni behagar

Blir cirka 4 dl

15 minuter

2 äggulor

1 tsk rödvinsvinäger eller vitvinsvinäger

1 tsk pressad citron

cirka ½ tsk salt

svartpeppar ur kvarn

2 ½-3 dl rapsolja (ej kallpressad) eller 2 dl rapsolja och ½-1 dl olivolja

tillägg (välj något av nedanstående):

1 tsk dijonsenap

½ tsk finhackad eller riven vitlök

1 tsk grön tabasco

½ tsk chiliflakes

1 msk kapris

1-2 tsk finhackade sardeller

1 tsk finhackad färs dragon

1-2 tsk finhackad persilja, dill eller gräslök

1-2 tsk japansk soja

1. Vispa samman äggula, vinäger, citron och salt i en bunke. Krydda med svart­peppar.

2. Vispa i oljan lite i taget tills såsen blir tjock och ljus. Ha inte i för mycket olja på en gång, då riskerar såsen att spricka (man kan rädda den genom att börja om med en ny sats och allra sist röra i den spruckna omgången).

3. Smaksätt majonnäsen med valfritt tillägg. Smaka av. Majonnäsen håller 3–4 dagar i kylskåpet. Servera sval eller kall.