Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 04:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/majstortillas/

RECEPT

Majstortillas

Majstortilla har utgjort den absoluta basfödan i Mexiko i minst ett par tusen år. Mjölet som används har undergått en speciell process som kallas nixtamalisering. De torra majskornen kokas i en lösning gjord på 3 delar vatten och 1 del kalk. Efter koket låter man kornen vila över natten och skalen separerar från fruktköttet och gör det lättare att mala. Därefter sköljs kornen för att avlägsna det mesta av kalken. Traditionellt mals sedan kornen i en metate, ett slags plan mortel gjord av vulkansten.

1. Blanda mjölsorterna och saltet i en skål, tillsätt vattnet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt vila cirka 30 minuter.

2. Forma bollar stora som en golfboll och kavla ut dem till rundlar cirka 18 cm i diameter mellan två ark plastfilm. Man kan även göra dem mindre.

3. Grädda i torr stekpanna och när ­tortillan börjar svälla upp efter någon minut är det dags att vända den.

4. Samla de färdiga tortillas i en korg klädd med en kökshandduk som viks över allteftersom.