Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 15:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/mandala-flatbread-med-rodlok-fikon-orter/

Recept

Mandala flatbread med rödlök, fikon & örter

Foto: Karoline Jönsson

Ett festligt bröd att servera till soppa eller sallad. Det är också perfekt på buffébordet eller i picknickkorgen. Du kan variera fyllningen hur du vill, förutom den här varianten med rödlök, fikon och örter är det gott att ringla lite olja på och toppa med za’atar (en kryddblandning från Mellanöstern med bland annat sesamfrön, sumak och oregano).

1. Lös upp jästen i ljummet vatten och tillsätt olivolja, salt och mjöl. Rör ihop till en deg och knåda den i ett par minuter. Forma sedan tre eller fyra små bullar och lägg dem på ett fat.
2. Droppa lite olivolja på toppen av bröden och täck dem med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur en timme och flytta dem sedan till kylskåpet och låt dem kalljäsa 5–8 timmar (vill man snabba på kan man låta degen jäsa två timmar i rumstemperatur i stället).
3. Sätt ugnen på 250 grader eller högsta temperatur.
4. Platta ut de jästa degbullarna med händerna eller med en kavel till ett ca 1 cm tjockt pizzaliknande bröd. Toppa med skivad rödlök, skivade fikon och hackad salvia och rosmarin.
5. Grädda ett bröd åt gången i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de får fin färg. Använd gärna en baksten som får värmas i ugnen.

En baksten underlättar
Om man använder baksten är det lättast att flytta bröden in i ugnen om man lägger dem på ett bakplåtspapper när man format dem och sedan lägger på fyllningen. Pappret är lätt att dra över på en bakspade och sedan skjutsar man in brödet med papperet i ugnen. Efter någon minut har brödets botten hunnit torka till i ugnsvärmen och då drar man ut papperet så att brödet ligger direkt mot stenen.