Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 03:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/mandelkaka-med-aprikoser/

Recept

Mandelkaka med aprikoser

DN Text

Sätt ugnen på 175 grader.

Koka mandlarna några minuter och spola dem sedan med kallt vatten så att du kan ta bort skalen. Ställ undan de skalade mandlarna tills kakan ska garneras.

Riv mandelmassan grovt, lättast om den är riktigt kall. Rör ihop med rumsvarmt smör i klickar, gärna med elvisp på låg fart. Den som vill ha tydligare mandelsmak tillsätter några fint rivna bittermandlar eller bittermandelolja.

Vänd ner äggulorna en i taget och spara vitorna i en skål. Vispa dem till hårt skum.

Blanda mjöl och bakpulver och blanda i smeten.

Vänd med lätt hand ner den vispade äggvitan och bred ut smeten i en smord tårt- eller pajform, 22-27 cm i diameter. En större form ger lägre kaka med plats för fler aprikoser.

Dela aprikoserna i halvor och ta bort kärnorna. Lägg ut aprikoshalvor över kakan och lägg en mandel i varje.

Sockra lite på varje frukt och ställ in formen i ugnen.

Grädda 40-45 minuter eller tills kakan pöst upp och fått fin färg.

Låt kakan svalna och pudra över med florsocker precis innan serveringen.

Matyoghurt utrörd med honung ger en god syrlig brytning till kakan.