Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 03:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/marangpaj-med-bar/

Recept

Marängpaj med bär

Marängpaj med bär. Foto: Marie Mandelmann

En klassiker på gården Djupadal. Man kan göra den på vilka bär som helst, bara man ser till att välja sådana som är lite syrliga.

Rätta artikel

1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen för hand eller i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter, och jämna till kanterna. Ställ in i frysen så att degen stelnar, cirka 30 minuter.

2. Värm ugnen till 175 grader (varmluft 160).

3. Ta fram och förgrädda pajskalet mitt i ugnen tills kanterna fått lite färg, cirka 8 minuter. Låt svalna.

4. Fyllning: Pressa de kokta bären genom en trådsil till en slät och fin puré.

5. Vispa äggulorna med hälften av sockret till en pösig smet. Koka upp bärpurén med resten av sockret och blanda ner i ägg­smeten under kraftig vispning. Värm till 85 grader eller tills krämen har tjocknat. Dra av kastrullen från värmen, tillsätt smöret och låt det smälta under omrörning.

6. Fyll pajskalet med bärkrämen.

7. Höj ugnsvärmen till 220 grader (varmluft 195). 

8. Maräng: Vispa äggvitorna, sockret och ättikspriten till en fast maräng. Spritsa eller bred marängen på pajen. Grädda pajen högt upp i ugnen i 8–10 minuter, tills marängen fått fin färg. Garnera med bär.