Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/matjessill-med-kramigt-agg-och-friterad-lok/

Recept

Matjessill med krämigt ägg och friterad lök

Foto: Anette Nantell

Det hajpade 63-gradersägget har varit en snackis i flera år – ett perfekt kokt ägg med både krämig vita och gula. För att få en riktigt lyxig midsommarrätt kan man servera matjessillen i det här receptet av Tove Nilsson med ett krämigt 65-gradersägg. Ägget bakas i jämn temperatur i ångugn, i ett vattenbad med cirkulator eller med en sousvide-kokare. Annars kan man i stället löskoka ägg och servera till sillen.

1. Koka äggen på 65 grader i ångugn, vattenbad med cirkulator eller sousvide-kokare i 45–60 minuter. Ta upp och lägg i kallt vatten. Alternativt löskoka äggen.

2. Koka färskpotatisen i saltat vatten.

3. Skiva gurkan tunt och blanda med socker, ättika, vatten och salt. Låt stå minst 10 minuter.

4. Skiva rädisorna tunt, gärna på mandolin. Lägg i iskallt vatten så att de krispar till sig och böjer sig lite.

5. Skiva schalottenlöken. Dela i lökringar. Stänk över lite vatten så att lökringarna blir lite fuktiga. Blanda mjöl och bakpulver, vänd runt löken i blandningen.

6. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Fritera löken gyllenbrun och ta upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över salt.

7. Skiva rödlöken tunt, gärna på mandolin.

8. Bryn smöret gyllenbrunt tills det doftar nötig karamell. Dra av från värmen och låt det brynta proteinet falla till botten.

9. Knäck äggen (eller skala om de är löskokta) och lägg i mitten på varsin tallrik.

10. Skiva potatisen och lägg upp runt äggen. Dela sillen i 4 delar och lägg på potatisen. Lägg lite gurka och rödlök vid sidan om sillen.

11. Lägg ut klickar av smetana och strö över örter. Lägg på lökringar och rädisor.

12. Ringla brynt smör över potatisen. Riv över pepparrot.