Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 18:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/matjessill-med-potatis-och-graddfil/

Recept

Matjessill med potatis och gräddfil

Foto: Fredrik Funck

Fiffiga små munsbitar med potatis både i botten och som toppning. Det går naturligtvis bra att använda andra goda potatissorter också. Vill man förbereda kan man koka potatisen i förväg, låta gräddfilen rinna av och pickla silverlöken. Den som inte gillar att fritera kan ta en genväg med färdigköpta delikatesschips. I så fall räcker det med 20 potatisar till receptet.

Rätta artikel

1. Värm upp olja till 140 grader i kastrull eller i fritös. Skiva 10 potatisar tunt. Fritera några i taget i den heta oljan tills de är gyllene. Ta upp med hålslev, lägg på hushållspapper och salta lätt.
2. Häll upp gräddfilen i kaffefilter och ställ i en sil med bunke under så den får droppa av i 2-3 timmar. Då blir gräddfilen fastare. Lägg upp i engångssprits och förvara kallt.
3. Skala och skär silverlöken i tunna båtar. Koka upp vatten, socker och ättika. Lägg löken i lagen och dra från värmen. Låt dra i cirka 30 minuter.
4. Koka resten av potatisen i saltat vatten. Låt svalna och dela potatisarna på längden.
5. Skär matjessillen i tunna bitar.
6. Lägg upp potatishalvorna på ett serveringsfat. Spritsa ut gräddfil på potatisen. Toppa med strimlor av matjessill, chips, picklade lökbåtar och smörgåskrasse.