Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 08:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/mias-magiska-morotssallad/

Recept

Mias magiska morotssallad

Foto: Stefan Wettainen

Köp hem ett gäng morötter och testa den här vidunderliga salladen. Den passar till det mesta, men alldeles särskilt bra till grillat kött eller kyckling. Snåla inte med spiskummin, det är halva hemligheten.

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skrapa morötterna och dela dem på längden om de är grova.
3. Rosta 2–3 tsk spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta. Stöt den i mortel om du använder hel.
4. Blanda morötter, smulat lagerblad, vitlök, timjankvistar och olivolja i en bunke. Tillsätt ca ½ tsk spiskummin, salt och peppar och blanda väl.
5. Rosta alltsammans i ugnen i cirka 45 minuter.
6. Filea apelsinerna, men se till att spara all saft som rinner av. Kläm ur saften ur det som blir kvar av apelsinerna och blanda med den sparade saften, vinäger, socker och en rejäl skvätt olivolja. Häll apelsindressingen över morötterna när de är klara och fortfarande lite varma.
7. Blanda crème fraiche med resten av spiskumminen, citronsaft och lite salt.
8. Varva morötter, apelsinklyftor och vitlök med mycket kryddgrönt på ett fat.