Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/midsommartarta-med-flader-jordgubbar-och-lemoncurd/

Recept

Midsommartårta med fläder, jordgubbar och lemoncurd

Foto: Eva Tedesjö

Kakan bakas med en så kallad sable breton-botten, det är en saftig och god botten, men med mer smör och salt än en vanlig sockerkaksbotten. Vikterna står angivna i gram för att resultatet ska bli så bra som möjligt, och men en enkel hushållsvåg blir receptet lätt att laga, även om mängderna ser ojämna ut.

1. Dag 1, flädermousse: Värm grädde tillsammans med flädersaft och vaniljfrön ifrån vaniljstången tills det är lite mer än fingervarmt. Slå vätskan över äggulan, vispa ihop och häll sedan tillbaka i kastrullen. Värm till 82 grader och dra sedan av plattan och tillsätt den vita chokladen. Rör tills det har löst sig och kyl över natten.


2. Dag 2, lemoncurd: Lägg gelatin­bladen i kallt vatten. Blanda citronsaft och socker och värm upp sakta i en kastrull.


3. Vispa upp äggulorna tillsammans med äggen en aning och tillsätt cirka en tredje­del av citronblandningen i äggulorna. Vispa upp och häll tillbaka i kastrullen med citronblandning.

4. Värm på medeltemperatur tills smeten börjar tjockna, men den får inte koka. Ta av ifrån plattan när det kommit ett par bubblor och lägg i gelatinbladet och rör tills det löst sig.
5. Låt curden svalna en aning och tillsätt sedan mjukt smör. Mixa den helt slät. Låt stå i kylen tills den är helt kall.


6. Botten. Blanda socker och rumsvarmt smör i en hushållsassistent med vinge. Kör tills massan är helt jämn och blanda sedan ner vetemjöl, salt, bakpulver och äggula och fortsätt köra tills massan gått ihop till en jämn deg.


7. Tryck ut i en rektangulär form, cirka 10 x 35 cm och baka på 180 grader varmluft i cirka 15–20 minuter (i vanlig ugn ska temperaturen vara ungefär 200 grader). Den ska ha gyllenbrun färg men fort­farande kännas mjuk i mitten. Låt svalna.


8. Vid servering: Vispa upp fläder­moussen så att den blir fluffig. Fyll mousse och lemoncurd i varsin spritspåse, och spritsa dem i fina toppar på din botten. Toppa med färska jordgubbar och gärna lite grönt.