Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 07:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/minimaranger/

Recept

Minimaränger

Minimaränger. Foto: Helén Pe

För att lyckas med de härligt spröda marängerna är det viktigt att det inte finns några spår av äggula i äggvitorna och att bunken är helt ren. Den kan gärna vara rostfri – i en plast- eller glasskål är risken större att det finns fett kvar. Tänk på att det är lättare att dela gulor och vitor om äggen är kalla och det är lättare att vispa äggvitor som är rumsvarma.

Rätta artikel

1. Värm ugnen till 100 grader, varmluft (125 grader i vanlig ugn). Genom att använda varmluftsfunktionen kan man grädda flera plåtar samtidigt.
2. Vispa äggvitan skummig i en ren bunke tillsammans med en skvätt citronsaft på medelhastighet i några minuter. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning. Fortsätt att vispa till ett hårt skum. Sikta ner florsockret tillsammans med vaniljsockret och vänd försiktigt ner det i marängen.
3. Fyll en spritspåse med en liten stjärnformad tyll med marängsmet och spritsa ut minimaränger på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grädda i 15–20 minuter beroende på marängernas storlek – de ska inte få färg. Låt svalna. I en lufttät burk i rumstemperatur håller marängerna i flera veckor.
Tips! Rör ner lite hushållsfärg så får marängerna fin färg!

Strössel:
1. Vispa äggvitan luftig. Sikta ner florsockret och vispa till en slät smet. Om du vill göra ”strösselprickar” kan smeten vara lite rinnigare, till ”vanligt” strössel bör den vara fastare men fortfarande gå att spritsa. Tillsätt karamellfärg och eventuell smakessens.
2. Fyll en spritspåse med en tyll av storlek 1. Spritsa ut tunna streck eller små prickar på ett bakplåtspapper. Låt torka över natten.
3. Lägg de tunna pinnarna i en plastpåse och bryt sönder till önskad storlek. I en lufttät burk i rumstemperatur håller strösslet i flera veckor.

Fruktsås:
1. Mixa frukt eller bär till puré. Sila bort kärnorna från hallon och björnbär genom att passera purén genom en finmaskig sil. Sikta ner lite florsocker i taget, rör om och smaka av sötman. Pressa i lite citron eller lime för en syrligare fruktsås. I en lufttät behållare i kylen håller såsen i några dagar.