Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/minimunkar-1/

RECEPT

Minimunkar

Foto: Karolina Ehrenpil

Dessa små godingar smakar allra bäst nyfriterade. Om man kalljäser dem över natten kan man njuta av dem alldeles färska nästa morgon.

1. Munkar: Häll vatten och mjölk i en bunke, smula ned jäst och rör om tills jästen löser sig. (Använd degkroken till köksassistenten.)

2. Tillsätt smör och strösocker, fortsätt att blanda.

3. Tillsätt mjöl och salt och arbeta degen tills den blivit blank och smidig, cirka 15 minuter. Knådar du för hand får du räkna med att arbeta degen ytterligare 15 minuter. Vill du kalljäsa degen låter du den stå övertäckt i kylen över natten.

4. Väg upp degen i 15-gramsklumpar (för små munkar). Munkarna gräddas jämnare om de är lika stora. Rulla degklumparna till små bollar och låt dem jäsa i 30–45 minuter.

5. Hetta upp oljan i en kastrull. Fritera munkarna gyllene, 1–2 minuter på vardera sidan.

6. Glasyr: Rör alla ingredienser till en slät glasyr. Känns glasyren för lös kan du tillsätta mer florsocker, känns den för hård tillsätter du lite mer vatten.

7. Färga glasyren om du så önskar. Om du vill färga glasyren naturligt kan du använda lite mosade bär, till exempel blåbär eller hallon.

8. Bred glasyren över de färdiga munkarna. Dekorera med strössel när de svalnat.