Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 12:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/mischmasch-pa-havrekakor-och-lingonkaramell/

Recept

Mischmasch på havre­kakor och lingonkaramell

Foto: Beatrice Lundborg

I USA hade den här efterrätten hetat sundae. Och givetvis kan man variera den som man vill: byta ut bär och glass efter egen smak. Den enkla kombinationen av havre, socker och smör är excellent.

Rätta artikel

Här är ett klassiskt recept på havrekakor. Övervaka gräddningen noga. De får inte bli överbakade och torra; de ska knappt få någon färg. Den som vill att kakorna ska vara lite mer sega kan använda margarin. Men i så fall rekommenderar jag sorter med endast grädde, rapsolja och vatten. Lingonkaramellsåsen är en egen liten uppfinning. De friska lingonen blir så smaskiga med en karamellig smakton.

1. Bryt kakorna i mindre bitar.
2. Gör kulor av glassen och varva glassen med lingonkaramellsås och kaksmulor.
3. Toppa med lite frysta bär.

Havrekakor:
1. Smält smöret och blanda med de övriga ingredienserna till en kakdeg.
2. Sätt ugnen på 180 grader (eller 160 grader varmluft). Forma runda bollar eller rektangulära bitar och tryck till dem med en gaffel eller med en stekspade.
3. Lägg på en plåt med bakplåts­papper. Grädda i 8–10 minuter.

Lingonkaramellsås:
1. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelgod värme tills det blir gyllenbrunt.
2. Häll i grädden pö om pö. Sjud och vispa tills såsen är slät. Tillsätt lingonen. Koka ihop till simmig konsistens.
3. Smaka av (var försiktig, såsen är mycket varm). Låt svalna och ställ in kylen. Där kommer den att tjockna något.