Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 05:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/mjuk-pepparkaka-med-salt-karamellgradde-och-havtorn/

Recept

Mjuk pepparkaka med salt karamellgrädde och havtorn

Foto: Beatrice Lundborg

Kakan kan göras i små portionsformar som på bilden eller i en stor, vanlig sockerkaksform. Havtorn går att köpa frysta, tina dem innan du sötar dem.

Rätta artikel

1. Sötade havtorn: Koka upp socker och vatten och slå över havtornen, låt gärna stå och dra ett par timmar.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter, eller två mindre.
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke och vänd i tur och ordning ner dem, grädden och det smälta smöret i äggsmeten.
3. Häll smeten i formen och baka i ugnen tills kakan är genomgräddad, ca 30 minuter för den stora formen, kortare tid på de små formarna. Stick med en provsticka för att kontrollera om kakan är klar.
4. Karamellgrädde: Koka socker och vatten tills det karamelliserats, vid cirka 145 grader. Häll genast upp på silipatmatta eller aluminiumfolie och låt stelna. Hacka karamellen.
5. Vispa grädden och vänd ned den hackade karamellen och lite flingsalt.
6. Servera kakan med karamellgrädde och havtorn, ev kan man göra som på bilden: att öppna upp kakan i mitten och lägga en stor klick grädde där och toppa med havtorn.