Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/monsieur-madame-croque/

Recept

Monsieur & Madame Croque

En av mina första matupplevelser i Sverige var en Croque Monsieur, men till min stora förvåning gömde sig en hel skiva ananas under osten! Jag gick tillbaka till kassan och frågade varför de hade ananas på en Croque Monsieur. Servitrisen ursäktade sig och sa: Oj, förlåt, vi har gjort fel – du har fått en Croque Madame i stället ... I min Croque Madame går ananasen bort! Följ receptet nedan men lägg på ett nystekt ägg efter gratineringen.

1. Sätt ugnen på 240 grader.

2. Gör béchamelsåsen: Värm upp mjölken tillsammans med en nypa salt och svartpeppar i en kastrull på låg värme. Akta så att det inte bränns vid.

3. Smält smöret tillsammans med lite riven muskot på låg värme i en annan kastrull samtidigt som du vispar. Sikta ner mjölet i det smälta smöret.

4. Tillsätt mjölken, lite i taget, i mjöl- och smörblandningen och fortsätt vispa fast ännu kraftigare. 5. Ta kastrullen från värmen när all mjölk är tillsatt. Tillsätt eventuellt mer mjölk om såsen är för tjock (olika mjöl kan reagera på olika sätt och vissa suger åt sig mer vätska än andra).

6. Rör ner riven ost och smaka av med salt och peppar.

7. Placera sex brödskivor på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bre en klick béchamelsås på varje bröd. Lägg på en skiva skinka, strö över lite riven ost och lägg sedan på en brödskiva. Bre en klick béchamelsås på ovansidan och toppa med riven ost.

8. Gratinera din croque i ugnen tills osten har smält och fått lite färg. Servera tillsammans med en grönsallad och en klick dijonsenap.