En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 08:25
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/morfars-whiskykaka/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Ingredienser.Morfars whiskykaka
200 g rumsvarmt margarin eller smör
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 medelstora ägg
1/2 dl whisky (eller konjak)
4 dl vetemjöl (inget bakpulver)
200 g korinter
200 g hasselnötskärnor
En traditionell fruktkaka men ovanligt lätt att göra. Kakan blir läcker om man blandar i whisky men vill ni inte göra det så ta pressad apelsinsaft + 2 msk rivet apelsinskal i stället. Sak samma blir det förstås inte men det är i alla fall en variant som också blir bra.
Värm ugnen till 150 grader. Smörj och bröa en rak brödform som rymmer ca 1,7 liter. Rör fettet riktigt poröst med socker och vaniljsocker. Blanda sedan ner ett ägg i sänder och rör om väl mellan varje, det är viktigt. Häll i whisky (eller konjak) och rör om kraftigt. Blanda sist ner vetemjölet, som först blandats ordentligt med korinter och hela nötkärnor. (Låter man bli att mjöla in korinterna så sjunker de till botten i den färdiga kakan.)
Lägg den stadiga smeten i den smorda formen. Klicka ut smeten i stora klickar, det ser inte prydligt ut men det är ingen fara eftersom smeten snällt jämnar ut sig snyggt och prydligt i ugnen. Grädda kakan ganska långt ner i ugnen i 1 timme och 20 minuter. Låt kakan kallna under formarna och skär inte i dem förrän tidigast dagen därpå (men ännu bättre är att vänta 4-5 dagar).