Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-26 04:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/morotslax/

RECEPT

Morotslax

Morotslax.
Foto: Beatrice Lundborg

Genom att baka morötter (använd gärna stora morötter) och lägga in dem i sötsur lag med dill får man smaken av gravlax.

Ingredienser.Morotslax

Portioner: 4-6 portioner

Ca 400 g morötter
2 dl grovsalt
dillvippor till garnering
Lag:
1 msk ättika
2 msk råsocker
3 msk hett vatten
1 tsk rökt salt eller ½ tsk rökt chili eller rökt paprikapulver
50 g dillstjälkar
1 tsk senapsfrö
1 lagerblad

1. Blanda alla ingredienser till lagen och låt den kallna helt.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg morötterna, med skalet på, trångt på en bädd av grovsalt i en liten ugnsform. Baka i ugnen ca 40 min (beroende på morotens tjocklek). Morötterna skall vara lite al dente. Ta ut och låt svalna.
3. Dra av skalet med en liten kniv. Lägg morötterna i en plastpåse tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt stå kallt över natten.
4. Vid servering: Skiva morötterna tunt på mandolin eller med vass kniv. Dekorera med dill.