Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 15:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/mozzarella/

Recept

Mozzarella

Rätta artikel

Töm den rumstempererade mjölken i en tjockbottnad gryta med lock. Häll långfilen i mjölken. Rör om och låt stå ett par timmar.

Värm mjölken till 33 grader. Tillsätt löpe. Låt stå, håll jämn temperatur.

När mjölken koagulerat, skär upp ostmassan i rutor. Vänta en stund.

Lyft över ostmassan till en avrinningsduk.

När vasslan runnit ut (det kan ta drygt en timme) kan ostmassan antingen packas i en ostform eller ligga kvar i duken.

Låt stå i rumstemperatur över natten.

Värm ett par liter vatten till 85 grader. Lägg en bit ost i ett kärl, häll vatten över och vänta tills osten blivit genomvarm. Om osten går att dra ut och sträcka är den mogen att arbeta med. Om den spricker
är det bara att vänta och prova igen senare.

När osten beter sig rätt förbereds saltlagen. Lös några matskedar salt (efter smak) i några deciliter varmt vatten och späd sedan med kallt vatten till önskad mängd. Lägg i iskuber eftersom. Ta sedan osten bit efter bit och häll vatten över. Dra ut, vik, dra ut igen och rulla till en boll. Lägg de färdiga bollarna i det kalla vattnet.

Nu är osten färdig att ätas, eller användas i matlagning. Ett problem återstår dock. Vid industriell tillverkning tillsätts ett ämne som får ytan på mozzarrellabollarna att hålla ihop och behålla sin glansighet. Hemgjord mozzarella har en tendens att mjukas upp, redan efter några timmar i vattenbadet börjar sönderfallet. Om man vill spara bollarna några dagar i kylen gör man bäst i att ta upp dem ur vattenbadet och lägga dem i förslutna plastpåsar.