Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-04 18:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/nastan-marockansk-lammgryta/

RECEPT

Nästan marockansk lammgryta

Till den här grytan tog jag benfri lammstek som urbenadades i butiken. Lyxigt kan tyckas men väldigt praktiskt just här.

Börja med att skära köttet i bitar. Bryn i omgångar i en stekpanna i olivolja. Ta inte mer olja än vad som verkligen behövs och bryn på rätt stark värme så att köttbitarna får en aning färg. Lägg sedan över dem till en stekgryta. Skala löken och skär i grova bitar och fördela i köttgrytan. Skär morötterna i breda bitar på snedden. Lägg också morötterna i grytan. Strö över alla kryddor utom saffran. Rör om väl.

Slå på vatten och burktomaterna. Vänta med kikärterna och zucchinin. Låt det hela koka upp och sedan småputtra i 30 minuter.

Skölj under tiden kikärterna genom att hälla dem i ett en durkslag och spola genom ärterna under kallvattenkranen. De blir godare av den lilla manövern.
Förbered också zucchinin genom att skära den i fjärdedelar på längden och sedan i långa bitar.

Lägg efter de första 30 minuterna i både lite saffran, kikärterna och zucchinibitarna. Låt det hela koka upp på nytt och sedan småputtra under lock i ytterligare ca 45 minuter. Smaka av, kanske behövs lite mer salt eller peppar eller kajennpeppar. Eller kanske lite vitlök? Laga som sagt gärna grytan en dag i förväg och värm den sedan långsamt. (Den går också bra att frysa.) Strö över hackad bladpersilja eller färsk koriander innan den ställs fram på bordet.