Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/omelett-king-of-the-road/

Recept

Omelett ”King of the road”

Omelett ”King of the road”. Foto: Nicklas Thegerström

En matig omelett är perfekt att laga på en platta, till exempel i en husvagn. Den bygger på att alla råvaror är riktigt goda: tomaterna ska vara mogna och saftiga (använd gärna bifftomater) och paprikorna får gärna vara små och smakrika. Bondomelett lagar man på låg värme genom att försiktigt lyfta här och var i smeten med en gaffel, så att den ogräddade smeten rinner mot pannans botten, tills hela omeletten stelnat. Man kan gärna lägga till bitar av kokt potatis eller andra goda rester.

Rätta artikel

1. Dela paprikorna och ta bort frön och inner­väggar. Skär tomaterna i tjocka skivor. Skär knipplöken i skivor (blasten i större bitar).

2. Rör ihop ägg, äggula och salt.

3. Stek paprika, tomat och lök i olivoljan på medel­god värme några minuter på varje sida. 

4. Häll på omelettsmeten. Låt grädda långsamt på medelgod värme. Lyft försiktigt i smeten med en gaffel tills hela omeletten stelnat. 

5. Ta av från värmen och sätt på lock eller lägg över en tallrik och låt stå några minuter så att ytan stelnar. 

6. Valfritt: skär fler tomater och paprikor och lägg upp tillsammans med korv och skinka på ett fat vid sidan om omeletten, som serveras i sin panna. 

Tips: Örtsalt på tomaterna är gott. Blanda en del torkade selleriblad, libbsticka eller finhackad persilja med en del salt. Strö över tomaterna.