Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/open-crab-sandwich/

Recept

Open crab sandwich

Foto: Stefan Wettainen

I ett land där det vimlar av krabbor i havet serveras förstås krabbmackor i både hem och på lokal. Det här är en variant smaksatt av irländsk whisky. Bröd med bakpulver är vanligt på Irland, liksom på resten av de brittiska öarna. Soda bread finns i många varianter och är godast nybakade. Jag valde ett halvljust på vetemjöl med tillskott av fullkorn. Brödet blir litet, men satsen kan lätt fördubblas.

Rätta artikel

1. Låt krabbköttet noga droppa av i en sil. Blanda majonnäs, tomatpuré, senap, citron och konjak. Vänd ner krabbköttet och smaka av med salt. Ställ kallt.
2. Dela sodabrödet i över- och underhalvor så att du får fyra bitar. Bred smör på de fyra brödbitarna och lägg krispig sallad på. Lägg på krabbröran. Toppa med rom och vitt krabbkött. Garnera med citron och mynta. Servera.

Irish soda bread:
1. Blanda mjöl, salt, bakpulver och kummin i en bunke. Vispa in lite luft.
2. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft cirka 175).
3. Häll i kärnmjölken (eller mjölk-yoghurtblandningen) och blanda kvickt.
4. Knåda inte degen men forma den till en liten stubbformad rundel. Sätt den på en plåt med bakplåtspapper. Skär ett kors halvt igenom i rundeln.
5. Grädda på mittersta falsen i 10 minuter tills brödet har svällt, fått fin färg och är genombakat. Ta ut och slå in i en handduk för att brödet ska hålla sig mjukt. Bryt bröden i fyra mindre bröd och ät samma dag.