Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/ort-vitloks-och-sardellmarinerad-lammstek/

Recept

Ört-, vitlöks- och sardellmarinerad lammstek

Ört-, vitlöks- och sardellmarinerad lammstek. Foto: Eva Hildén Smith

Det blir extra festligt om du trancherar den ört- och vitlöksdoftande lammsteken direkt vid bordet.

Rätta artikel

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Lägg köttet på en bit ugnsfolie på ett ugns­säkert fat. Gnid in köttet med salt och peppar.

3. Blanda ingredienserna till marinaden.

4. Häll på marinaden och massera den in i köttet. Stick in en köttermometer så att hela röret är inne och spetsen kommer i den tjockaste delen utan att stöta mot ben. Toppa köttet med örtkvistarna och slå in det i ugnsfolien. Stek köttet i nedre delen av ugnen, tills termometern visar 40 grader innertemperatur.

5. Öka ugnstemperaturen till 175 grader.

6. Ta bort folien. Lägg cocktailtomaterna runt om köttet. Ringla över olivolja och salta på tomaterna. Sätt fatet i nedre delen av ugnen och stek till önskad temperatur. När termometern visar cirka 60 grader är steken rosa inuti, vid 65 grader är steken lätt rosa inuti, vid 75 grader helt genomstekt. Låt steken vila övertäckt cirka 20 minuter, det blir då lättare att skära i fina skivor.

7. Garnera eventuellt steken med extra citronskal och flingsalt.