Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/oscar-ii-tarta/

RECEPT

Oscar II-tårta

Den här glutenfria tårtan är gjord på mandelmassebottnar och smörkräm. Johanna har lagat den till sin egen mamma många gånger.

Foto: Eva Ankarvall

Du behöver:
Plåt med bakplåtspapper, tallrik, rivjärn, kastrull, bunke, elvisp, träslev, måttsats, visp av plast, kniv, plastfolie, tårtfat, slickepott, stekpanna, stekspade

1. Sätt ugnen på 150 grader. Rita två rundlar på ett bakplåtspapper, de ska vara 20 centimeter tvärs över. (Använd en tallrik som mått!) Riv mandelmassan.

2. Knäck äggen och dela gulor från vitor. Lägg gulorna i kastrullen och vitorna i bunken.

3. Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum. Rör försiktigt ner den rivna mandelmassan. Bre ut smeten jämnt på rundlarna på bakplåtspappret. Sätt in plåten mitt i ugnen cirka 20 minuter. Lossa bottnarna när de har svalnat lite.

4. Blanda ner socker, vaniljsocker, maizena och mjölk i kastrullen med äggulorna. Sätt på medelstark värme. Vispa hela tiden med plastvispen – se till att du kommer åt i botten och låt krämen värmas upp under omrörning tills den tjocknar. Ta av kastrullen från värmen. Skär smöret i mindre bitar och lägg det i krämen. Rör tills krämen blir slät. Sätt en bit plastfolie tätt mot krämen och ställ den kallt så att den stelnar.

5. Lägg upp en av bottnarna på ett tårtfat, bre på hälften av krämen. Lägg på den andra botten och bre resten av krämen över tårtan.

6. Lägg mandelspån i en torr stekpanna och rosta dem på medelstark värme. Passa hela tiden och rör om med en stekspade. Låt spånen svalna och strö dem över tårtan.