Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 15:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/ostkaka-fran-eksjo/

RECEPT

Ostkaka från Eksjö

Ingredienser.Ostkaka från Eksjö

Portioner: 8 portioner

4 liter standardmjölk
1 dl vetemjöl
1 msk löpe (från apoteket)
60 g mandel + 2 bittermandlar
5 ägg
4 dl vispgrädde
1 rågad dl socker

Mät upp mjölet i en bunke och slå på 3-4 dl av mjölken. Rör om ordentligt så att mjölet blandar sig med mjölken. Ljumma resten av mjölken tills den är fingervarm, 37 grader. Dra kastrullen från värmen, flytta över den på exempelvis ett träskärbräde. Rör ner mjölblandningen och ostlöpe. Rör om och lägg på ett lock. Låt det hela stå i 30 minuter.

Skålla och skala mandeln under tiden. Hacka den fint för hand och riv bittermandlarna fint. Ta fram en rymlig form som ostkakan ska bakas i och smörj den med smör.

Titta i grytan med löpmjölken. Den ska nu ha skurit sig. "Skär" kors och tvärs i ostmassan med en stekspade eller en stor kniv, då vasslar sig massan lättare. Det betyder att ostkornen "går ihop" och skiljer sig från den ljusgula vasslan.

Vänd försiktigt runt i ostmassan med en trägaffel och låt sedan massan rinna av i en silduk i en saftställning, som ställs över en bunke (på samma sätt som när man kokar saft). Ett annat sätt är att bre ut en gles och tunnsliten handduk i ett durkslag.

Blanda äggen med socker, grädde och hackad mandel. Rör ner allt detta i ostmassan. Mosa sönder eventuella klumpar genom att trycka dem mot bunkens kanter och häll det hela i den smorda ostkakeformen.

Grädda ostkakan i mitten av ugnen i 175 graders ugnsvärme i 1 timme och 10 minuter. Den är godast dagen efter den har lagats. Den behöver mogna lite (vi brukar låta den stå framme i köket över natten). Servera den med kompott eller sylt. Gärna också lite vispad grädde.