Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/ostron-och-lojromstoast/

RECEPT

Ostron- och löjromstoast

4 ostron
2 msk finhackad dill
1 dl crème fraiche
vitpeppar ur kvarn
smör
4 skivor formbröd
2 schalottenlökar, finhackade
4 msk löjrom eller stenbitsrom

Ta ut ostronen ur skalen och finhacka dem. Blanda dem med dill, crème fraiche, vitpeppar och eventuellt lite salt. Smörstek brödskivorna (som kan kantskäras om man så önskar). Placera dem på var sin assiett. Klicka ut ostronkrämen på brödet. Strö över lökhacket och toppa med rom. Garnera gärna med en dillkvist. Öl och nubbe passar fint till.

VILKA DRYCKER SOM PASSAR till ostron är omdiskuterat. Irländarna dricker av hävd Stout (bland annat Guiness) eller Black Velvet - en blandning av champagne och Stout. På svenska Västkusten är porter och ostron en klassisk kombination. Men även ljus lager grå bra till ostron.

Kombinationen champagne och ostron, som sedan länge ansetts himmelsk, döms nu ut av allt fler som ett ofördelaktigt äktenskap för båda parter.

Vitt vin, särskilt chablis och muskadet, rekommenderas. Pernod, utspätt med rikligt med vatten, är inte heller så dumt.

Om riskerna med att äta ostron kan sägas att de är små. Levande ostron är sällan dåliga. Man bör alltid inandas ostronets arom innan man inmundigar det. Dels för att det förhöjer njutningen, dels för att man på så vis kan upptäcka om ostronet är dåligt. Känner man en obehaglig doft, eller smak, bör man omedelbart kassera exemplaret.

Förr i tiden sades det att man bara skulle äta ostron under månader med "r" i. Det berodde främst på att ostronen under sommaren behöver fredas från fiske. Ostron går utmärkt att äta året runt, möjligen med undantag för rötmånaden.