Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Recept

Pad thai med tofu och adzukigroddar

Foto: Lennart Weibull

En klassisk pad thai görs med mungbönsgroddar. Men prova med snygga adzukigroddar i stället, de ger lite mer tugg.

Ingredienser.Pad thai med tofu och adzukigroddar

4 personer
400 gram adzukigroddar (eller mungbönsgroddar)
1 paket tofu (270 gram)
2 msk fisksås
2 msk färskpressad limejuice
2 msk farinsocker
1 paket risnudlar (à 250 gram)
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 morötter
4 salladslökar
2 ägg
rapsolja
1 dl grovhackade salta jordnötter och koriander att strö över
eventuellt limeklyftor till servering

1. Börja med att marinera tofun. Skär tofun i centimeterstora tärningar, lägg i en skål. Blanda fisksås, lime och socker i en skål. Ta undan hälften av såsen, blanda resten med tofun. Marinera under tiden som resten förbereds.
2. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av, skölj i kallt vatten, låt rinna av. Blanda nudlarna med 1 msk rapsolja och ställ åt sidan.
3. Stek tofun (med marinaden) på medelvärme i olja i en stor stekpanna i cirka 2 minuter. Ta upp tofun och lägg åt sidan.
4. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finstrimla chilin. Skala och skär morötterna i små stavar. Strimla salladslöken.
5. Fräs vitlök, chili och morot i rikligt med olja i stekpannan i cirka 2 minuter, rör om så det inte bränner. Tillsätt groddar och hälften av salladslöken, låt fräsa ytterligare i cirka 1 minut.
6. Sänk till medelvärme. Fös undan grönsakerna till ena sidan av stekpannan. Knäck ner äggen, ett i taget. Rör runt i dem under tiden som de steks (så de blir som äggröra). När äggen är helt stekta, tillsätt tofu och nudlar. Låt allt fräsa ihop och bli varmt. Tillsätt resten av såsen.
7. Strö över jordnötter, resten av salladslöken och koriander.

Så groddar du adzukibönor:
Adzuki är släkt med mungbönan men inte riktigt lika snabbgroddad som kusinen. Torkade adzukibönor säljs i de flesta välsorterade matbutiker. Grobarheten kan variera mellan olika märken, du får prova dig fram. Skölj gärna någon extra gång förutom morgon och kväll. 
Blötläggning: Minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn.
Groddning efter blötläggning: 3–5 dygn.
Mängd groddar: 50 gram (1 dl) adzukibönor ger cirka 300 gram (6 dl) groddar.