Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 02:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/panzanella-med-rostade-tomater/

Recept

Panzanella med rostade tomater

Foto: Stefan Wettainen

En klassisk italiensk sallad som är perfekt om du har lite gammalt bröd liggande. Här har jag dock valt att rosta tomaterna för att få lite extra sötma. Passa på i slutet av sommaren när tomaterna smakar som om de vuxit intill en solvarm södervägg.

1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna i halvor om de är stora. Salta, droppa på olivolja, ringla över honung och strö över några timjankvistar. Rosta dem i ugnen i cirka 45 minuter.
2. Riv brödet i bitar och låt det ligga framme och torka lite.
3. Lägg tomaterna i en skål, med stekspad och allt. Tillsätt kapris, rödlök, paprika, brödbitar, hela sardellfiléer och oliver. Blanda försiktigt med händerna.
4. Tillsätt vinäger och en rejäl skvätt olivolja. Riv ner basilikabladen och blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera till en biff eller grillad kyckling, alternativt som en enkel lunchrätt en varm sommardag när du längtar efter lite sälta.