Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 07:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/pasta-al-forno-con-mozzarella/

Recept

Pasta al forno con mozzarella

DN Text

Ugnsgratinerad pasta är en bra bjudrätt, eftersom den till skillnad från andra pastarätter kan göras i förväg och bara sättas in i ugnen när gästerna ringer på dörren. Mozzarellan ger spänst till gratängen och gör att rätten inte blir lika mäktig som med en béchamelsås.

Detta är ett sicilianskt basrecept med tomater och auberginer, men rätten kan också göras med broccoli, sparris eller kronärtskockor. Pastan bör vara kortskuren, typ penne, men gärna i ett lite knubbigare format som till exempel paccheri, conchiglie (stora snäckor) eller orecchiette (små öron) som görs i Apulien. Här är det särskilt viktigt att använda kvalitetspasta gjord på rent durumvete.

1. Skär auberginen i tärningar. Blanda i salt och lägg sedan tärningarna i ett durkslag med en tyngd över i cirka 40 minuter så att vätskan rinner ur. Stek sedan auberginen långsamt i olivolja så att den får färg. Låt rinna av på hushållspapper.

2. Fräs vitlök och rödpeppar i olivolja i en kastrull. Tillsätt vinet när vitlöken fått färg och sedan tomater och kryddor. Den lilla mängden socker balanserar tomaternas syrlighet. Låt såsen koka ihop i 20 minuter.

3. Koka pastan, men bara drygt hälften av den tid som står angiven på paketet (t ex 6 minuter av 10). Häll av och skölj pastan i kallt vatten.

4. Ta en hög form och täck botten med lite tomatsås. Blanda pastan med resten av såsen. Varva pasta, auberginer och tärnad mozzarella i formen. Avsluta med ett tunt lager riven parmesan och lite olivolja.

5. Så långt kan gratängen göras i förväg. Gratinera sedan i ugn, 225 grader i 30 minuter.