Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Pastéis de nata

Foto: Linda Lomelino

De här små kakorna ser kanske inte mycket ut för världen – men det är de! En pastel de nata (pastel = singular) är ett typiskt portugisiskt bakverk och de inhemska konditorerna håller hårt i sina recept. Det här är Linda Lomelinos version.

Ingredienser. Pastéis de nata

15 kakor
2 msk vetemjöl
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl strösocker
1 kanelstång
¾ dl vatten
1 krm vaniljpulver
3 äggulor
en nypa salt
5 smördegsplattor, ca 9 x 17 cm
malen kanel att pudra över
florsocker att pudra över

1. Vaniljkräm. Vispa ihop mjöl och ¼ dl mjölk i en liten skål. Ställ åt sidan.

2. Lägg socker, kanelstång, vatten och vanilj i en kastrull. Koka upp och låt koka i 1 minut. Ställ åt sidan.

3. Koka upp resterande mjölk i en annan kastrull och tillsätt mjölk- och mjölblandningen under vispning.

4. Plocka bort kanelstången från sockerlagen och vispa ner sockerlagen i en tunn stråle i mjölksmeten.

5. Vispa upp äggulorna lätt och blanda med några matskedar av den varma mjölksmeten. Häll ägguleblandningen i den varma mjölksmeten, tillsätt salt och värm försiktigt på medelvärme. Se till att röra hela tiden och låt inte krämen koka så slipper du äggbitar i krämen. Krämen ska bara tjockna en aning!

6. Sila upp krämen i en skål, täck ytan med plastfolie och låt svalna till rumstemperatur.

7. Värm ugnen till 250 grader. Placera 15 mazarinformar i aluminium på en plåt.

8. Rulla ihop smördegsplattorna från kortsidan till rullar och skär i 15 bitar, ca 3 cm stora (ungefär som när du skär upp kanelbullar).

9. Ta fram en liten skål med vatten. Lägg en degrullebit med snittytan uppåt i en form. Doppa tummen i vatten och tryck ner i mitten av degen så att det bildas en grop. Dra ut degen med tummarna så att formen kläs med deg ända upp till kanten. Upprepa proceduren med alla degbitar.

10. Fyll formarna med vaniljkräm, ca 1 ½ msk per form. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i 11–13 minuter, tills fyllningen är bubblig och kanterna gyllene.

11. Ta ut plåten och bränn av ytan med en gasolbrännare för lite extra färg. Låt svalna och pudra kanel och florsocker över.