Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 16:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/pepparkakor-med-konjak/

Recept

Pepparkakor med konjak

Foto: Eva Tedesjö

Konjaken ger en liten extra skjuts, men vill man inte ha konjak i degen kan man ta 3 cl grädde och 3 cl vatten i stället – då får man härliga, spröda pepparkakor.

1. Koka upp socker, sirap, konjak och kryddor. Tag av från plattan, lägg i smöret och rör tills det smält.
2. Blanda mjöl och bikarbonat väl i en separat bunke och vänd ner i smörblandningen, gärna med hjälp av en degblandare. Knåda till en slät och homogen deg.
3. Täck degen med plastfolie och ställ i kylskåp över natten, gärna längre.
4. Sätt ugnen på 180 grader. Knåda och kavla ut degen tunt i vetemjöl. Tryck ut pepparkakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka 8–10 minuter tills de fått lite färg i kanterna.