Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 04:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/pepparkakor-med-konjak/

RECEPT

Pepparkakor med konjak

Foto: Eva Tedesjö

Konjaken ger en liten extra skjuts, men vill man inte ha konjak i degen kan man ta 3 cl grädde och 3 cl vatten i stället – då får man härliga, spröda pepparkakor.

Ingredienser.Pepparkakor med konjak

50–75 stycken beroende på storlek
1 ½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
6 cl konjak
3 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk torkad mald ingefära
1 tsk stött kardemumma
100 g smör, i bitar
5 ½ dl vetemjöl + till utbakning
1 tsk bikarbonat

1. Koka upp socker, sirap, konjak och kryddor. Tag av från plattan, lägg i smöret och rör tills det smält.
2. Blanda mjöl och bikarbonat väl i en separat bunke och vänd ner i smörblandningen, gärna med hjälp av en degblandare. Knåda till en slät och homogen deg.
3. Täck degen med plastfolie och ställ i kylskåp över natten, gärna längre.
4. Sätt ugnen på 180 grader. Knåda och kavla ut degen tunt i vetemjöl. Tryck ut pepparkakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka 8–10 minuter tills de fått lite färg i kanterna.