Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/pepparkakor-med-konjak/

RECEPT

Pepparkakor med konjak

Foto: Eva Tedesjö

Konjaken ger en liten extra skjuts, men vill man inte ha konjak i degen kan man ta 3 cl grädde och 3 cl vatten i stället – då får man härliga, spröda pepparkakor.

1. Koka upp socker, sirap, konjak och kryddor. Tag av från plattan, lägg i smöret och rör tills det smält.
2. Blanda mjöl och bikarbonat väl i en separat bunke och vänd ner i smörblandningen, gärna med hjälp av en degblandare. Knåda till en slät och homogen deg.
3. Täck degen med plastfolie och ställ i kylskåp över natten, gärna längre.
4. Sätt ugnen på 180 grader. Knåda och kavla ut degen tunt i vetemjöl. Tryck ut pepparkakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka 8–10 minuter tills de fått lite färg i kanterna.