Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 02:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/pepparmint-polkakola/

Recept

Pepparmint- & polkakola

Medan kolan kokar kan man ju lyssna på lite musik (men glöm inte att ha koll på kolasmeten), till exempel ”Honeydripper” av Cab Calloway.
Rätta artikel

1. Krossa polkagrisarna i en mortel.

2. Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång och -frön på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till ca 170 grader; färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.

3. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av när kolan nått ca 124 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov (se till vänster). Ta ur vaniljstången. Rör ner pepparmyntsoljan och var beredd på att få luftrören ordentligt rensade; ångorna är starka!

4. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över de krossade polkagrisarna. Låt svalna 4–5 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.