Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 17:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/pho-nudelsoppa/

Recept

Pho – nudelsoppa

Foto: Karl Linde

Pho är lunchsoppan med oräkneliga personligheter. Utöver alla lokala varianter i Vietnam har den spritts över världen med utvandrare och uppstått i ständigt ny dräkt. Örter av alla slag, grönsaker, böngroddar, vårlök, olika chilifrukter, köttbullar, inälvor – du får aldrig slut på kombinationer.

Men en sak är gemensam, själva urberget: buljongen. En fyllig buljong med riktigt mycket smak. Vi använder oxbringa, en underskattad styckdel som är vanlig i Vietnam och är fantastisk på att ge den där mättnaden. Sjud köttet, stormkoka inte – då blir det bara grumligt och klistrigt. Vill du ha din soppa sötare, eller starkare? En vassare syrlig spets? Prova dig fram.

1. Spola bringan i kallt vatten några minuter och lägg den i en kastrull. Koka upp och skumma bort alla äggviteämnen som stiger upp.

2. Lägg i lök, ingefära, hel chili, salt, socker och stjärnanis och låt koka 2–2 ½ timme. När köttet lossnar från en stekgaffel är det klart.

3. Ta upp bringan och sila av buljongen. Koka ihop tills runt 1 liter buljong återstår. Smaka av med lime och fisksås.

4. Koka nudlarna efter paketets anvisningar.

5. Skiva bringan tunt. Servera nudlar med varm buljong och toppa med några skivor bringa. Strö över koriander, mynta och chili.

Zvonkos restaurangtips i Vietnam
Dong hoa xuan
49 No Trang Long, Binh thanh district, HCMC, Hô Chi Minh­staden.
Här serveras kanske stans bästa vårrullar.