Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 09:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/pierogi/

Recept

Pierogi

Foto: Fredrik Funck

Det här är, trots namnet, inte piroger, utan just ett slags dumplingar. Pierogi finns i Polen och Ryssland men också i stora delar av Central- och Östeuropa samt Baltikum. Fyllningen kan variera rätt mycket: kvarg, spenat, ost, morot och potatis i olika kombinationer. Fyllningen kan lagas en dag i förväg, och degen likaså. Men när man väl gjort själva knytena bör de tillagas inom tre fyra timmar.

1. Fyllning: Fräs lök- och svamphacket i oljan i en stekpanna på medelgod värme tills det börjar dofta gott och löken blir genomskinlig.
2. Tillsätt surkål och låt alltsammans puttra i 10–15 minuter. Rör om då och då. När kålen blivit mjuk och blandningen nästan helt kokat torr, salta, peppar och rör i smetana. Låt svalna.
3. Deg: Blanda ägg, smetana, olja, salt och buljong i en bunke tills det blir en homogen smet. Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda tills degen är slät och jämn. Slå in i plastfolie, låt vila ½ timme i kylen.
4. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord tills den är 3-4 millimeter tjock. Ta ut rundlar med ett uttagsjärn eller ett dricksglas (diametern ska vara cirka 7 millimeter).
5. Lägg cirka 1 ½ msk av fyllningen i mitten av varje rundel. Vik ihop till små halvmånar. Tryck samman kanterna med ett finger eller en gaffel. Lägg dina färdiga pierogi på en lätt mjölad tallrik.
6. Koka upp vatten och salt. Koka dumplingarna i omgångar i cirka 4 minuter. Rör om så att de inte fastnar på botten. Ta upp dem med en hålslev.
7. När alla är kokta, servera på en gång med smetana och smält smör, stekt lök eller bacon.

Tips!
Pierogi kan också smörstekas (eller stekas och vattensjudas som kimchi mandu).