Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 15:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/pinnbrod-med-getost-och-notter/

Recept

Pinnbröd med getost och nötter

Pinnbröd med getost och nötter. Foto: Eva Tedesjö

Den populära förrätten chèvre chaud är ju getost som gratineras – ofta på toast med honung och nötter på toppen. Jag har omvandlat denna storsäljare till pinnbröd. Riktigt smaskigt blev det. Kan göras på utflykt eller som en aptitretare man äter vid utomhusgrillen.

Rätta artikel

1. Smula ner jästen i en bunke och blanda i alla övriga ingredienser. Degvätskan ska vara kall. Knåda i tio minuter eller kör några minuter i en hushållsassistent eller liknande. 

2. Låt den jäsa övertäckt i en rymlig bunke i kylskåpet över natten. 

3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den, eventuellt med lite mer mjöl. Dela degen i cirka 12 bitar och forma till avlånga bröd (ungefär som korvbröd). Trä dem på pinnar. 

4. Grilla över kol eller ved som vitnat (undvik lågor och glöd) i ungefär 15 minuter. Rotera pinnen ofta. Knacka på bröden, när det låter lite ihåligt är de klara. Låt gärna bröden svalna något och vila en stund. 

5. Låt brödet sitta kvar på pinnen, doppa brödet i honung eller ringla över, och njut medan det ännu är ljummet.

Tips: Getosten kan bytas ut mot fetaost eller långlagrad gul hårdost.