Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 22:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/pizza-fagoli-med-tomat-och-pecorino/

Recept

Pizza fagoli med tomat och pecorino

Foto: Fredrik Funck

Pizza måste inte göras med tomatsås. På den här har man till exempel bönpuré i stället. Gör en klassisk pizza­deg (recept finns i grundkokböcker och på internet) eller använd färdigköpt.

1. Gör pizzadegen. Sätt ugnen på högsta värme. Äger du en pizza­sten så lägger du den på galler mitt i ugnen, om inte ställer du dit din långpanna i stället – pizzan blir krispigare om den bakas på ett hett underlag.


2. Om bönorna är från konserv, spola av dem väl innan du mixar dem till len puré tillsammans med crème fraiche, citronsaft, –skal och salt. Riv pecorino­osten och halvera eventuellt tomaterna.


3. Ta olja på händerna och tryck ut pizza­degen så tunt du kan över ett ark bakplåtspapper. Bred över bönpurén, strö på osten och toppa med valda tillbehör och tomater. Om du använder salsiccia skär du upp fjälstret och nyper ut små bollar av korv­smeten och distribuerar över pizzan.

4. Överför pizzan med papper och allt till en tunn skärbräda/bricka/pizzaspade så att du kan öppna ugnsluckan och låta hela härligheten kana ner på den uppvärmda plåten eller stenen i ugnen. Ta ut när osten bubblar och kanterna blivit gyllene.